Ciasto jabłkowe z granoli – siła i zdrowie 😊

Uwielbiam słodycze, więc staram się szukać i przygotowywać takie, które będą i słodkie, i zdrowe. 😊

Tym razem ciasto jabłkowe z granoli. Nie jestem mistrzem w kuchni, korzystam z gotowych przepisów, które zazwyczaj modyfikuje po swojemu. Przy tym nie było co modyfikować, bo jest bardzo proste. Tym razem miałam ochotę na coś, co da mi siłę i będzie z jabłkami, bo jesień kojarzy mi się z szarlotką.😊

placek

Składniki i ich właściwości:

Płatki owsiane są właśnie źródłem siły, dają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Idealne dla biegaczy. 😊 Są bogate w witaminy, minerały, błonnik, kwasy tłuszczowe. Są najzdrowszym pokarmem świata. Zapobiegają również namnażaniu się komórek nowotworowych.

Nasiona słonecznika – posiadają bardzo dużo witaminy E. Posiadają również kwas linolowy który hamuje powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów nowotworowych.

Rodzynki  powinny znaleźć się w diecie biegacza, gdyż są doskonałą alternatywą dla żeli sportowych. Dostarczają błonnika i mikroelementy, takie jak potas i żelazo.

Orzechy laskowe – posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Mają dużo potasu, witaminy E, witaminy z grupy B.

Jabłka są bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny i antyoksydantów i minerałów. Doczytałam też, że osoby, które zjadają większe ilości jabłek, są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie raka jelita grubego.

Daktyle są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Są źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego) i składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, boru, miedzi, kobaltu, potasu, selenu, wapnia i żelaza, co przekłada się na ich wszechstronny pozytywny wpływ na ludzki organizm.

 

Przepis na ciasto.

Podstawa ciasta to granola.

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 sztuki jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek rodzynek

Do tego dodałam 2 łyżki oleju kokosowego.

Jabłka zmiksowałam w blenderze na mus. Wszystko połączyłam i przełożyłam do formy wyłożonej papierem. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Składniki na górę ciasta:

  • 3 jabłka
  • Daktyle suszone opak. 150g.
  • Orzechy laskowe.

Jabłka i daktyle pokroiłam i dusiłam w rondelku aż jabłka zrobiły się miękkie. Wyłożyłam na ciasto i posypałam zmielonymi orzechami laskowymi.

Ciasto to jest z przepisu z bloga   ZDROWE ODŻYWIANIE

Sprawdź również

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *