Dieta antyrakowa

Dieta antyrakowa – czyli jakie warzywa jeść aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów

Zła dziedziczność i niekorzystne warunki środowiskowe. Otyłość i brak ruchu, złe nawyki i promieniowanie. Infekcje, depresja i wreszcie niewłaściwe odżywianie. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do rozwoju nowotworów.

Każdego roku choroba dotyka około 10 milionów osób na całym świecie, czyli każdego dnia choruje około 27 000 osób. Jak możemy nie być częścią tej przerażającej statystyki?

Dieta antyrakowa — jadłospis

Nie możemy zmienić naszych genów i uchronić się przed wszystkimi wirusami i pałeczkami. Ale zdrowy styl życia jest czymś, co każdy może zrobić. Najważniejsze, aby do tego dążyć. Jednym z pierwszych kroków jest poprawa diety. Udowodniono, że pokarmy roślinne są bogate w przeciwutleniacze, witaminy, błonnik oraz ważne mikro- i makroelementy. A także zapobiegają odrastaniu komórek złośliwych i hamują wzrost istniejących guzów.

Zalecenie American Cancer Society dotyczące spożywania warzyw i owoców to 2,5 miski dziennie. Co powinno znaleźć się na tym talerzu? Natura dała nam kilka produktów żywnościowych, które nie pozostawiają szans na rozwój raka. Niektóre z nich chronią zdrowe komórki, podczas gdy inne niszczą chore.

Brokuły

Jeśli jeszcze nie włączyłeś tej najzdrowszej odmiany kapusty do swojej diety antyrakowej, jest ku temu ważny powód. Brokuły zawierają trzy substancje przeciwnowotworowe. Sulfofan zapobiega wzrostowi i rozwojowi komórek złośliwych. Synergina zapobiega podziałom komórkowym. A indol-3-karbinol wzmacnia układ odpornościowy, aby zwalczać raka we właściwy sposób.

Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z brokułów, należy spożywać je na surowo lub gotować na parze. Pamiętając o łodygach, które zawierają 10 razy więcej sulforafanu niż miękkie różyczki.

Brokuły na raka
Źródło: Pixabay

Pomidory

Oprócz ogromnej ilości witaminy C i wielu kwasów organicznych, pomidory zawierają likopen. Silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym i stymulującym układ odpornościowy. Substancja ta jest skuteczna w zwalczaniu wszystkich rodzajów nowotworów, zwłaszcza czerniaków i nowotworów prostaty.

Zawartość likopenu w pomidorach wzrasta dopiero po poddaniu ich obróbce termicznej! Oznacza to, że domowe soki pomidorowe, sosy i ketchupy są prawie bardziej przydatne niż świeże warzywa. Pamiętaj jednak, że musisz używać tylko pomidorów bez skórki.

Czosnek

Wśród wielu korzyści zdrowotnych czosnku nie sposób nie wspomnieć o jego właściwościach chroniących przed rakiem. Skład chemiczny rośliny powoduje głodzenie komórek nowotworowych, a tym samym zatrzymuje wzrost i rozwój guzów. Tak więc siarka potasowa leczy każdy rodzaj nowotworu, a wysoka zawartość przeciwutleniaczy w czosnku zapobiega wystąpieniu choroby.

Czosnek na raka
Źródło: Pixabay

Kukurydza

Kukurydza to nie tylko letni przysmak, ale także lekarstwo na wiele dolegliwości, w tym na raka, który jest plagą współczesnego społeczeństwa. Jagody kukurydzy zwalczają raka na kilku frontach: zawarte w nich antocyjany zapobiegają powstawaniu nowotworów dzięki silnym właściwościom antyrakowym, a kwas ferulowy i karotenoidy beta-kryptoksantyna hamują wzrost istniejących guzów.

Kukurydza pomaga leczyć raka żołądka, jelita grubego, wątroby i piersi. Ponadto łagodzi dolegliwości u diabetyków, normalizuje ciśnienie krwi w nadciśnieniu, leczy zaparcia i hemoroidy. Aby skorzystać z dobrodziejstw słonecznego ziarna, można je jeść gotowane, grillowane, a nawet w postaci popcornu, jeśli ugotuje się go samodzielnie, z minimalną ilością oleju i soli.

Burak

Warzywo to zawdzięcza swoje właściwości antynowotworowe barwnikowi betainie, który nadaje mu charakterystyczny ciemnoczerwony kolor. Substancja ta niszczy komórki nowotworowe.

Liderem pod względem zawartości betainy jest surowy sok z buraka, który musi być przyjmowany regularnie w dużych ilościach, aby osiągnąć pożądany efekt. Jest on przepisywany jako terapia adiuwantowa w przypadku wielu rodzajów raka, w tym raka żołądka, płuc, jelita grubego i pęcherza moczowego.

Oprócz zwalczania komórek nowotworowych i zmniejszania ich rozmiarów sok z buraków zwiększa stężenie hemoglobiny i poprawia ogólny stan pacjenta, usuwa toksyny, poprawia apetyt i zmniejsza ból.

Marchewki

Podobnie jak buraki, marchew ma właściwości antyrakowe dzięki zawartym w niej barwnikom, zwłaszcza beta-karotenowi.

Trzy do sześciu pomarańczowych marchewek dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a świeżo wyciśnięty sok z marchwi pomaga naprawić uszkodzenia DNA, chroniąc komórki przed degeneracją komórek złośliwych.

Marchew jest korzystna dla palaczy, osób mieszkających w regionach o niekorzystnych warunkach środowiskowych oraz osób, u których krewnych zdiagnozowano chorobę nowotworową.

Zielona herbata

Liczne korzyści zdrowotne płynące ze spożywania zielonej herbaty to temat na osobną rozmowę. Dziś wspomnimy o działaniu przeciwnowotworowym, jakie napój ten ma dzięki wysokiej zawartości polifenoli, które zapobiegają i powstrzymują transformację komórek złośliwych.

Innym skutecznym środkiem przeciwnowotworowym zawartym w zielonej herbacie jest galusan epigallokatechiny, który może niszczyć komórki nowotworowe i zmniejszać ich rozmiary.

Ponadto ten orzeźwiający napój wzmacnia układ odpornościowy i poprawia ogólny stan zdrowia, co jest ważne w leczeniu nowotworów.

Kurkuma

Kurkuma to wspaniała przyprawa do ryżu i silny przeciwutleniacz.

Ta żółto-pomarańczowa przyprawa hamuje wzrost nowotworów, powstrzymuje stany zapalne w organizmie i normalizuje metabolizm. Kurkumina zatrzymuje procesy patologiczne w komórkach przedrakowych.

Aby zmaksymalizować właściwości kurkumy, należy spożywać ją w połączeniu z olejem — tłuszcz jest niezbędny do wchłaniania pożytecznych substancji. A jeśli do kompozycji antyrakowej dodamy 3% czarnego pieprzu, wchłanianie składników odżywczych w układzie pokarmowym poprawi się dziesięciokrotnie.

Zanim jednak zaczniesz przyjmować ten preparat, upewnij się, że nie ma przeciwwskazań ze strony przewodu pokarmowego — chorób pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

Truskawki

Miłośnicy tej aromatycznej jagody mają dobry powód, by jeść ją jak najczęściej. Substancje biologicznie czynne zawarte w truskawkach hamują podziały komórek nowotworowych i zapobiegają rozwojowi przerzutów.

Truskawki eliminują stany zapalne i hamują utlenianie, co jest bardzo ważne w zapobieganiu nowotworom. Obniżenie poziomu złego cholesterolu będzie dodatkową korzyścią płynącą z jego spożywania.

W sezonie zaleca się spożywanie pół kilograma jagód dziennie, aby w pełni wykorzystać ich walory.

Truskawki na raka
Źródło: Pixabay

Szpinak

Szpinak jest korzystny pod każdym względem. Leczy astmę, anemię, obniża poziom cholesterolu i normalizuje poziom cukru we krwi, poprawia wzrok i funkcjonowanie mózgu, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę i zapobiega hemoroidom.

A swoje właściwości przeciwnowotworowe zawdzięcza luteinie i zeaksantynie.

Dodawaj szpinak do zup, sałatek i wypieków tak często, jak to możliwe, a także rób z niego herbatę w proporcji 6 liści na 2 szklanki wody.

Produkty pełnoziarniste

Pełne ziarna są doskonałym źródłem lignanów i saponin, które hamują i zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych. Ponadto pełne ziarna są bogate w błonnik, który pomaga organizmowi oczyścić się z toksyn, wzmacniając działanie przeciwnowotworowe.

Włączając je do swojej diety antyrakowej, można zapobiec rozwojowi raka jelita grubego, raka endometrium, a nawet powstrzymać namnażanie się komórek białaczki.

One comment

  1. O! Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak dieta rakowa. Może warto wcielić w życie zapobiegawczo? Dzięki za ten artykuł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.